6 Mayıs 2013 Pazartesi

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Peyami Safa Kitap Özeti Kısa.

Peyami Safa Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Kitabın Kısa Özeti
9.Hariciye Koğuşu (Kitap Özeti)

1899'de doğan Peyami Safa yoksulluk içinde hayata başladı. Çocukluğunda kemik veremi denilen  bir hastalığa yakalandı.Bu nedenle düzenli bir eğitim alamadı. Daha çok psikolojik eserleri ile bilinen Peyami Safa Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı kitabı ile bir bakıma kendi hayatındaki acıklı kesitleri romanına aktarmıştır. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu kitabının kısa bir özetini sunalım.

Küçüklüğünden itibaren bacağından rahatsızlık yaşayan bir gencin ameliyat olması gerektiğini öğrenip hastaneden eve dönmesi ile başlar. O an annesi evde yoktur, birazdan geldiğinde onu üzmemek için gerçekleri söylemez. Annesi oğlunun kendi doktorunada gözükmesini ister ve aile yakınları olan Paşa'nın da kendisi görmesini istediğini söyler. Paşa'yı ziyaretinde de sağlığı ile ilgili kaçamak cevaplar vererek olayı geçiştirir. Paşa'nın kızı Nüzhet kitap okumaya koyulurlar. Aslında Nüzhet'i içten içe sevmektedir fakat bir türlü açılamaz. İlerleyen günlerde hastalığı onu sürekli düşüncelere daldırdığından dalgın ve olgun hareket etmeye başlar. Baston kullanması gerekirken çevreye aciz gözükmemek için bunu kabul etmez ve sürekli ihmal eder. Sevdiği kız Nüzhet hayalinden bir türlü gitmez ve ona karşı daha güzel görünmek için çaba gösterir. Bir gün Nüzhet'e cesaretini toplayıp sevgisini söyler ve onu öper. Nüzhet ise çok şaşırıp oradan uzaklaşır. Daha sonra tedavi olmaya karar verir ve annesinin haberi olup üzülmemesi için bir ay kadar gelemeyeceğini köşkte olacağı notunu bırakarak doktora gider. Fakat o gün doktorun işi olduğu için görüşemezler. Köşke geldiğinde ise Nüzhet'in Doktor Ragıp ile bir ilişkisi olduğunu öğrenir. Fakat Nüzhet bunu yalanlar. Nüzhet ile o günden sonra daha çok yakınlaşırlar. Paşa kendisine Dr.Ragıp'ı sorunca Nüzhet'e uygun olmadığını söyler. Fakat bu yengesinin tepkisine sebep olur.

İlerleyen günlerde hastalık ileri derecede ağırlaşır ve hastaneye yatmak zorunda kalır. Onun için bir hapishaneyi andıran 9.Hariciye koğuşunda çok zor günler geçirir. En sonunda ameliyatı gerçekleşir fakat bacağının üzerine basamayacağını öğrenerek çok üzülür. u yetmezmiş gibi Paşanın hastalandığını ve Nüzhet'in Dr. Ragıp ile evlendirileceğini öğrenmesi ile hepten yıkılır. Annesi tarafından teselli edilerek taburcu olur. Yazar psikolojik girdaplar içindeki bir ruh taşıyan bu genci çeşitli sosyal örneklemeler ile anlatmaya çalışmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder